Çocuk ve Ergenlerde Dijital Bağımlılıkla Mücadele Paneli Düzenledi.
18 Mart 2019

Her yıl, yurt genelinde Mart ayının ilk haftası “Yeşilay Haftası” olarak kutlanmaktadır.Bu kapsamda Soma Devlet Hastanesi ''Çocuk ve Ergenlerde Dijital Bağımlılıkla Mücadele Paneli'' düzenledi. Panelde ilk olarak söz alan hastanemiz Psikiyatri Uzmanı Uzm.Dr. Ekrem GÜNEY Çocuklarda oluşan bağımlılık hakkında bilgi vererek ailelerin neler yapması gerektiğini anlattı.Sigara, alkol ve madde bağımlılığında değinen Uzm.Dr. Ekrem GÜNEY insanlık tarihinin çok geçmişlerine kadar giden alışkanlıklar olduğunu ifade ederek, bağımlılıklarla mücadele yöntemlerinin bilindiğini söyledi. Daha sonra söz alan Hastanemiz Çocuk gelişimcisi Zübeyde Nur YAŞAR ‘’Teknoloji şu anda neredeyse çocuklarımızı esir almak üzere. İlkokul çocuklarını, anaokulu çocuklarını hatta yürümeye yeni başlamış olan çocuklardan başlıyor. Cep telefonuyla ve teknolojinin ürünleriyle hayata başlıyorlar. Ondan sonra artık eski duygu yüklü eski sosyal ilişkiler, çevre ilişkileri, komşuluklar toplumun sağlam bağlılığı akrabalık ilişkileri hepsini bir tarafa bırakarak; yeni bireysel yalnızlık ve kendi dünyasını o teknoloji ürünleriyle toplamak kalıyor’’ şeklinde konuştu. Çocuk ve ergenlerde bağımlılığı önlemek için de bilgiler veren YAŞAR 2 yaşından küçük çocukların internet, tv yada bilgisayarla karşılaşması uygun değildir. Okul öncesi yaş grubu için günde 30 dakikayı geçmeyecek şekilde internet kullanımı yeterlidir. İlköğretimin ilk 4 yılında ödev haricinde oyun ve eğlence için günlük 45 dakika zaman ayrılmalıdır. Sonraki yıllarda hafta sonu daha esnek olmakla birlikte günde 1 saat kullanım uygundur. Lise çağında da günlük 2 saat yeterlidir'' dedi. Son günlerde hızla yayılan ve çocuklarda olumsuz davranışlara sebep olan ‘Momo' ve Mavi Balina' adlı oyunlar konusunda anne ve babaları uyararak her üç çocuktan birinin oyunun etkisinde olduğuna dikkat çeken Çocuk Gelişimcisi Zübeyde Nur YAŞAR, "Ailelerin şikayeti bir anda geceleri bağırarak uyanması, tuvalete giden çocuğun artık tuvalete bile gidememesi, tırnak yeme davranışının gözlemlenmesi, görülen bu kaygı ve korkuların nedeninin Momo olduğunu görebiliyoruz dedi. Momo gibi oyunlara karşı çocukları bilgisayar, tablet ve cep telefonu kullanımında sınır getirilmesi gerektiğini bilgilerini aktardı. Panelin son konuşmacısı olarak söz alan Hastanemiz Başhekimi Uzm.Dr.Ali Osman ÇAĞLAYAN Teknoloji bağımlılığı giderek artan bir problem olduğunu “Teknoloji bizim hizmetimizdeyken çok faydalı ama bizim patronumuz olmaya başladığındaysa korkunç bir hal almaya başlıyor” ifadelerini kullandı. Başhekimimiz Uzm.Dr. Ali Osman ÇAĞLAYAN panelin sonunda organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti Uzm.Dr. Ekrem GÜNEY ve Çocuk Gelişimcisi Zübeyde Nur YAŞAR'a Teşekkür Belgelerini takdim etti.

• Çocuk ve Ergenlerde Dijital Bağımlılıkla Mücadele Paneli